Original

     Helsinki 31. joulukuuta 1940.
    Ehdottoman luottamuksellisesti.

    Hyvä veli,

    Ulkoministeri Wittingiltä kuulemani mukaan saapui Saksan lähettiläs eilen, 30. joulukuuta, hänen luokseen esittääkseen Suomen ja Ruotsin yhteistyötä koskien samanlaisen tiedotuksen, jonka Saksan Tukholman lähettiläs oli luovuttanut kolme päivää aikaisemmin Ruotsin ulkoministerille. Herra von Blücher oli sanonut, että Saksan puolelta halutaan kehottaa suomalaisia olemaan toistaiseksi tekemättä mitään tässä asiassa, koska Neuvostoliitto pitäisi sitä todennäköisesti pahana. Keskustelun jatkuessa oli Saksan lähettiläs palannut asiaan siinä muodossa, että Saksan taholta haluttaisiin mieluiten neuvoa luopumaan yrityksestä toteuttaa tämä ajatus. Keskustelu oli muuten koskenut juoksevia asioita.

    Mitä tulee yleiseen kysymykseen Saksan suhtautumisesta Suomen ja Venäjän suhteisiin, ulkoministeri vahvisti, että mitään uusia seikkoja ei ole ilmaantunut viime aikoina. Hän muistutti niistä rahoittavan sisältöisistä viesteistä, joita on aikaisemmin saatu saksalais-venäläisten keskustelujen kulusta Molotovin Moskovan vierailun yhteydessä. Unkarin lähettiläs, joka äskettäin palasi pitkältä lomamatkalta kotimaastaan, oli kertonut herra Wittingille ulkoministeri Csákyn vaikutelmista tapaamisestaan Hitlerin kanssa tämän Molotovin kokouksen jälkeen. Csákyn vaikutelmat olivat samoin rauhoittavia (kuriirikirjeeni 5. joulukuuta). Hyvä niin, "mutta ennen suursodan päättymistä emme voi tuntea itseämme rauhallisiksi", lisäsi ulkoministeri.

Sinun       
Stig Sahlin       

Herra ulkoasiainneuvos S.Söderblom,
Kunink. ulkoministeriö.

Lähde: Ruotsin valtionarkisto. Utrikesdepartementets 1920 års dossiersystem: Bihang till HP1 Af: 2 "Finska frågan": 138. Käännös Pauli Kruhse.

Talvisotaan

Suomi suurvaltapolitiikassa