Auf deutsch.

Saksan ulkoministerin valtiosihteerin
(Weizsäckerin) muistio

Valtiosiht. n:o 795 Berliini, 9.10.1939

Ruotsin lähettiläs pyysi päästä tänään luokseni kertoakseen, että Itämeren alueella syntyisi vakava tilanne, jos Venäjä vaatii Suomelta sellaista, joka uhkaa Suomen riippumattomuutta ja itsenäisyyttä. Viitaten Ruotsin läheiseen suhteeseen Suomen kanssa lähettiläs pyysi minua välittämään seuraavaa. Ei pidä unohtaa, että toisin kuin Virossa ja Latviassa, Suomessa vaikuttavat vahvat ja miesvoimaiset voimat, jotka eivät taivu Venäjän sorron edessä.
Vastasin lähettiläälle, että Venäjän otaksuttavat Suomea koskevat vaatimukset eivät ole minulle tuttuja. Tietääkseni herra valtakunnan ulkoministerin Moskovan vierailun aikana sanaa 'Suomi' ei mainittu. Asia on niin, että tunnetun linjan itäpuolelta koskien emme ole ilmoittaneet mistään intresseistämme. Otaksuisin kuitenkin, että Venäjä ei tule esittämään mitään liian syvällekäyviä vaatimuksia Suomelle ja että siitä syystä rauhanomainen ratkaisu on löydettävissä.

(merk.) Weizsäcker


Lähteet: Nazi-Soviet relations 1939-1941. Documents from the Archives of The German Foreign Office. Washington, Department of State, publication 3023, 1948. — "Die Beziehungen zwischen Deutschland und der Sowjetunion 1939-1941." Dokumente des Auswärtigen Amtes. H. Laupp'sche Buchhandlung, Tübingen, 1949. — suom. Pauli Kruhse.

Edellinen (samana päivänä) | Suomi suurvaltapolitiikassa | Seuraava dokumentti (10.10.).

Talvisota | Suomi Neuvostoliiton ulkopolitiikassa 1939-1940.