Auf deutsch.

Saksan ulkoministeriön valtiosihteeri (Weizsäcker) maansa Suomen lähettiläälle

Sähkösanoma

Kiireellinen
 
Berliini, 11.10.1939 — 21:30
Lähetetty 12.10. — 06:15
No. 330 Pol. os. VI 2322.

Lähettiläälle henkilökohtaisesti.
Viite sähkösanomanne 284, 285, 286, 287.
1. Meillä ei ole mitään näyttöä siitä, että Neuvostoliitto tulee esittämään Suomelle sellaisia vaatimuksia, jotka johtavat sotilaallisiin hankaluuksiin. Siksi meidän mielipiteemme on, että ensiksi on tarpeen odottaa ja katsoa, mitä vaatimuksia Moskova tekee. Helsingin tekemää ehdotusta, että me käyttäisimme vaikutusvaltaamme Venäjän hallituksen suuntaan, jotta se ei menisi vaatimuksissaan yli Suomenlahden saarien, ei siksi voi noudattaa..
2. Pyydämme, että vältätte kuten ennenkin kaikenlaisia sellaisia kannanottoja, jotka voisivat vastata Suomen ulkoministerin tekemään kysymykseen asennoitumisestamme Ruotsin suuntaan. Siksi teidän ei tule palata tähän kysymykseen omasta aloitteestanne; jos ulkoministeri puhuisi asiasta teille uudelleen, rajoittukaa vain toteamaan, että mielestämme mitään perustetta sellaiselle kysymykselle ei ole olemassa.
3. Tiedoksenne: Kuten tiedätte, Neuvostoliiton kanssa tekemämme hyökkäämättömyyssopimus velvoittaa meidät olemaan antamatta minkäänlaista tukea kolmannelle osapuolelle siinä tapauksessa, että Neuvostoliitto joutuu tämän osapuolen sotilaallisten toimien kohteeksi. Jos me nyt antaisimme sellaisen julistuksen, mitä Ruotsia koskien toivotaan, se tulisi koventamaan Suomen ja Ruotsin Neuvostoliiton vastaisuutta, mikä häiritsisi Saksan ja Neuvostoliiton suhteita.

Weizsäcker


Lähde: Documents on German foreign policy 1918-1945. Series D. Volume VIII. No. 240. Washington, Department of State, publication 5436, 1954. — suom. Pauli Kruhse.

Edellinen (lokak. 10) | Suomi suurvaltapolitiikassa | Seuraava (jouluk. 2).

Talvisota | Suomi Neuvostoliiton ulkopolitiikassa 1939-1940.