Auf deutsch.

Saksan ulkoministerin muistio

Valtakunnan ulkoministeri No. 60 Berliini, 11. joulukuuta 1939.

I. Pyysin Neuvostoliiton suurlähettilästä käymään luonani tänään klo 17:00.
Keskustelun aluksi toin herra Shkvartseville esille TASSin eilen levittämän, Saksan väitettyjä asetoimituksia Suomelle koskevan ilmoituksen asiattomuuden. Korostin sitä seikkaa, että saksan puolelta nämä ilmoitukset oli kumottu jo eilen. Vielä enemmän minun täytyi valittaa sitä, että nämä ilmiselvästi englantilaisista lähteistä Ruotsin kautta liikkeellelasketut ilmoitukset ja jonka tarkoituksena on vain luoda epäsopua Saksan ja Neuvostoliiton välille, Neuvostoliiton virallinen uutistoimisto omaksunut niin räikeässä muodossa.
Asekaupasta Suomen kanssa annoin hänelle seuraavan tiedotuksen:

1) Saksa on ennen vihollisuuksien alkua sopinut viime kesänä Suomen kanssa tietyn ilmatorjuntasuojan toimittamisesta Suomen nikkelilaivauksia vastaan. Vihollisuuden alkamisen jälkeen jatkotoimitukset ovat lakanneet.
2) Italian hallitus tiedusteli lokakuussa, onko Saksa valmis sallimaan 50 lentokoneen kauttakuljetuksen Suomeen. Tuolloin ei vielä ollut nähtävissä, että Venäjän ja Suomen välille kehkeytyy sotatoimia. Siksi Saksan hallitus vaikkakaan ei sallinut ilmakuljetusta, ei asettanut esteitä rautatiekuljetukselle. Italian hallitus ei kuitenkaan palannut asiaan enää eivätkä italialaiset tai suomalaiset tehneet pyyntöä lentokoneiden kauttakuljetuksesta.
3) Jokin aika sitten tehtiin anomus tietyn Suomeen tarkoitetun sotamateriaalin kuljettamisesta Belgiasta Saksan läpi. Tämä anomus myös hylättiin.
Pyysin nyt Venäjän suurlähettilästä informoimaan edellä olevasta hallitukselleen ja korostamaan, että sellaisilla julkistamisella, kuin mikä mainittu TASSin raportti jo oli, edistetään vain Englannin peliä. Englanti seisoo Suomen takana ja minulle toimitettujen tietojen mukaan Englanti oli vastuussa Venäjän-Suomen neuvottelujen kariutumisesta viime marraskuussa. Olisin kiitollinen, jos Venäjän hallitus saisi uutistoimisto TASSin ennen sellaisten ilmoitusten julkaisemista ottamaan ensiksi yhteyttä Saksan Moskovan lähetystöön tai Berliiniin, jotta tällaisilta epämiellyttäviltä välikohtauksilta vältyttäisiin.
Venäjän suurlähettiläs osoitti ymmärrystä näkökohdilleni ja lupasi vastaavasti raportoida siitä hallitukselleen.

II. Puhuin sitten Venäjän lähettilään kanssa niistä laajoista sotatarvikehankinnoista, joita Venäjän kauppavaltuuskunta on tuonut esille. Halusin sanoa etukäteen, että olen antanut ohjeet suostua venäläisten vaatimuksiin kaikin käytettävissä olevin keinoin, mahdollisuuksien rajoissa. Ei tule kuitenkaan unohtaa, että Saksa on sodassa ja että eräät asiat eivät yksinkertaisesti ole mahdollisia. Minulle on kuitenkin kerrottu, että tällä välin on löydetty uusi pohja, jolla perusteella jo sillävälin Moskovaan palanneen Venäjän valtuuskunnan ja meidän neuvottelijoittemme kesken voidaan jatkoneuvottelut saattaa päätökseen. Pyysin Venäjän lähettilästä kuitenkin korostamaan Moskovassa, että Saksan puolelta kaikki inhimillisesti mahdollinen on tullut tehdyksi ja sen pidemmälle ei ole mahdollista mennä.
Venäjän suurlähettiläs lupasi raportoida tässä hengessä Moskovaan ja esitin, että luonnollisesti ne sotilaalliset tiedot, jotka Venäjän valtuuskunta on täällä saanut, tullaan venäläisten puolelta pitämään salassa.
Selitin Venäjän suurlähettiläälle, että vaikka meillä on täysi luottamus Venäjän myöntymiseen, täytyy venäläisellä puolella kuitekin ymmärtää, että tiettyä materiaalia emme sodan aikana kykene toimittamaan.

Ribbentrop


Lähteet: Nazi-Soviet relations 1939-1941. Documents from the Archives of The German Foreign Office. Washington, Department of State, publication 3023, 1948. - Akten zur deutschen auswärtigen Politik 1918-1945, Serie D. Band VIII, 443, P. Keppler Verlag KG, 1961. - Suom. Pauli Kruhse.

Edellinen (jouluk. 9) | Suomi suurvaltapolitiikassa | Seuraava (jouluk. 12).

Talvisota | Suomi Neuvostoliiton ulkopolitiikassa 1939-1940.