Auf deutsch.

Saksan ulkoministeri Saksan Moskovan lähettiläälle (Schulenburgille)

Sähkösanoma

Ulkoministeri 37 salainen valtakunnanasia Berliini, 16. syyskuuta 1940.

Suurlähettiläälle henkilökohtaisesti.
Menkää tapaamaan herra Molotovia 21. syyskuuta iltapäivällä, jos ette ole saanut muuta ohjetta, ja mainitkaa hänelle suullisesti ja ohimennen, mieluiten toisen asian yhteydessä, seuraavaa:
Englannin koneiden jatkuva tunkeutuminen Saksaan ja Saksan miehittämille alueille tekee välttämättömäksi vahvistaa puolustusta joissakin kohdin ja erityisesti myös pohjois-Norjassa. Tähän vahvistamiseen kuuluu ilmatorjuntatykistön osasto, joka varusteineen, tullaan sijoittamaan pohjois-Norjaan. Kuljetusmahdollisuuksia tutkittaessa ilmeni, että vain Suomen kautta kulkeva reitti toisi siihen vähimmät vaikeudet. Tämä ilmatorjuntapatteri noussee maihin Haaparannan lähellä 22. syyskuuta ja se kuljetetaan Norjaan, ensinnäkin rautateitse ja lopun matkaa maanteitse.
Suomen hallitus on arvioituaan Saksan hankkeen erityisolosuhteet kuljetuksen toteuttamiseksi, hyväksynyt tarjouksen.
Panemme painoa sille, että neuvostohallitus on etukäteen selvillä tästä toimenpiteestä. Edellytämme ja pyydämme selkeätä vahvistusta, että neuvostohallitus pitää tämän tiedotuksen täysin salassa.
Sähköttäkää, että ohje on toteutettu.

Ribbentrop


Lähteet: Nazi-Soviet relations 1939-1941. Documents from the Archives of The German Foreign Office. Washington, Department of State, publication 3023, 1948. - Akten zur deutschen auswärtigen Politik 1918-1945, Serie D. Band XI.1, 65, Gebr. Hermes KG, 1964. - Suom. Pauli Kruhse.

Edellinen (syysk. 11) | Suomi suurvaltapolitiikassa | Seuraava (samana päivänä).

Suomi Neuvostoliiton ulkopolitiikassa 1939-1940.