Auf deutsch.

Saksan Moskovan lähetystön asiainhoitaja (Tippelskirch) Saksan ulkoministeriölle

Sahkösanoma


Moskova, 4. lokakuuta 1940 klo 22.40
Saapunut 5. lokakuuta 1940 klo 6.30
Nr. 2095 vom 4.10.
Viite sähkösanoma pvm:ltä 2.10. No. 1787.
Erittäin kiireellinen
Salainen

Valtakunnanministerille henkilökohtaisesti
Molotov otti minut vastaan tänään klo 18, kun hän oli ensin pyytänut minua käynnille klo 17; kun tulin sisään Kremliin, minua vastaan tuli autossaan Englannin suurlähettiläs. Tervehtiessään minua Molotov pahoitteli, että hänen oli voimakkaan työkuorman vuoksi täytynyt siirtää vierailuaikaa.
Kun jätin ilmoitukset ohjeen mukaan, Molotov teki seuraavia huomautuksia:
I. Saksan-Suomen sopimukset.
Suomi on kuulunut tunnetusti Saksan ja Venäjän välisen sopimuksen mukaan Neuvostoliiton etupiiriin. Neuvostoliiton kiinnostus sopimuksen on siksi ymmärrettävä ja neuvostohallituksen tulisi sillä perusteella saada oikea-aikaista tietoa. Neuvostohallitus panee siksi painoa sille, että ae saa, jos mahdollista, tarkempaa täydentävää tietoa Saksan ja Suomen välisestä sopimuksesta ja erityisesti sitä koskevien saksalaisten joukkojen lukumäärästä ja sopimuksen kestosta (kertatoiminen vai pidemmälle ajalle tarkoitettu?) kuten myös siitä, kulkevatko kaikki saksalaiset joukot vain Kirkkoniemeen.
Kysymykseeni, onko neuvostohallitus saanut tietoa myös Suomen hallitukselta, Molotov vastasi kieltävästi ja lisäsi, että Suomen hallitus "likipitäen samanaikaisesti uutisen julkistamisen kanssa" tehnyt ilmoituksen, mutta ei ole toistaiseksi vielä vastannut hänen esittämiinsä kysymyksiin.
Sanoin herra Molotoville, että välitän hänen toivomuksensa Berliiniin, ja huomautin, että minun tietojeni mukaan tarkoituksena ei ole pitää saksalaisia joukkoja Suomessa ja muutenkin, sopimuksen edellytyksenä oli Englannin Kirkkoniemeen kohdistama uhka.
Herrra Molotovin pyynnöstä jätin hänelle neljän kohdan tekstin.
II. Kolmen vallan sopimus.
Herra Molotov: Neuvostohallituksen täytyy tutkia asia perusteellisesti, koska ilmoitukseni sisälsi Saksan hallituksen näkemyksen, joka kohdistui Saksan-Neuvostoliiton hyökkäämättömyydssopimuksen artiklojen 3 ja 4 tulkintaan. Siksi hän ei osannut tällä hetkellä sanoa tästä enempää.

Tippelskirch


Lähteet: Nazi-Soviet relations 1939-1941. Documents from the Archives of The German Foreign Office. Washington, Department of State, publication 3023, 1948. — Die Beziehungen zwischen Deutschland und der Sowjetunion 1939-1941. Dokumente des Auswärtigen Amtes. 167. H. Laupp'sche Buchhandlung, Tübingen, 1949. — Suom. Pauli Kruhse.

Edellinen (lokak. 2) | Suomi suurvaltapolitiikassa | Seuraava (lokak. 8).

Suomi Neuvostoliiton ulkopolitiikassa 1939-1940.