In English.

USA:n Suomen lähettiläs (Schoenfeld) ulkoministerilleen
 
 
Helsinki, 8. lokakuuta, 1939—6 ip.
[Vastaanotettu 7 ip.]

222. Sähkösanomani n:o 216, lokakuun 6. Ulkoministeri [Erkko] kertoi minulle tänään myöhään iltapäivällä, että hän oli tavannut Neuvostoliiton lähettilään tänään ja tämä oli ilmaissut jonkinlaista pettymystä siitä, ettei ulkoministeri itse ollut lähtenyt Moskovaan. Erkko oli sanonut, että hän ei voi tehdä niin tietämättä, mitä konkreettisia ehdotuksia neuvostohallituksella on mielessään. Neuvostoliiton lähettiläs oli maininnut vain, että neuvostohallitus on kiinnostunut keskustelemaan omasta turvallisuudesta Itämerellä ja kauppasuhteistaan Suomen kanssa. Suomen ulkoministeri oli tehnyt täysin selväksi, että hänen hallituksensa ei ole valmiina minkäänlaisiin keskusteluihin sellaisista järjestelyistä, joita on juuri tehty Viron ja Latvian kanssa. Keskustelu ei ollut tuonut mitään lisänäkemyksiä Neuvostoliiton aikeista, mutta Suomen Tukholman lähettiläs tulee matkustamaan Moskovaan huomenillalla, kuten on suunniteltu. Ulkoministeri kertoi, että tänä iltana annetaan ilmoitus erikoisedustajan suunnitellusta lähdöstä.
Ulkoministeri sanoi, että hän on ehdottanut virallisen lausuman esittämistä ulkoministeriölle Berliinissä yksinomaan siksi, että saataisiin selko Saksan hallituksen asenteesta nykyiseen Suomien ja Neuvostoliiton väliseen tilanteeseen, mutta ei missään tapauksessa minkäänlaisen avun pyytämiseksi. Hänen tiedustelunsa Saksan lähettiläältä täällä samoin kuin Berliinissä on vastaanotettu ilmaisemalla täydellistä kiinnostuksen puutetta. Mutta hän halusi formaalisen vahvistuksen tällaiseen kiinnostuksen puutteeseen, koska se selventää tilannetta. Joka tapauksessa Suomi on johdonmukaisesti ottanut sen kannan, että se suhtautuu täysin vieroksuen kaikenlaisiin suurvaltojen yhteenliittymiin ja aikoo pysyä aivan puolueettomana.
Ministeri punnitsi selvästi mielessään Venäjälle annettavien myönnytysten mahdollisia rajoja, koska hän otti esiin kysymyksen, tulisiko Neuvostoliitto käyttämään voimaa Suomea vastaan ja jos niin, millä ehdoilla aktiivista tukea voitaisiin laskea saatavan Ruotsista.
Hän piti tilannetta erittäin vakavana ja vahvistan vaikutelmani Suomen hallituksen asenteesta, jonka hahmottelin eilisessä sähkeessäni n:o 219.
Toistettu Moskovaan ja Tukholmaan.

Schoenfeld


Lähde: Foreign relations of the United States. Diplomatic papers. 1939. Volume I. General. (CONCERN OF THE UNITED STATES OVER SOVIET DEMANDS ON FINLAND AND THE OUTBREAK OF THE WINTER WAR). Department of State 1956, publ. 6242. (University of Wisconsin Digital Collections)

Suomi suurvaltapolitiikassa | Seuraava (9. lokakuuta 1939).