In English.

Euroopan asioiden osaston päällikön (Moffat) keskustelumuistio (liiteosa)
  [Washington,] 11. lokakuuta 1939
— — —
Ruotsin kruununprinssi (Gustaf Adolf) presidentti Rooseveltille

Hyvä herra presidentti : Se avoin ja ystävällinen keskustelu erilaisista poliittisista aiheista, joka minulla oli kanssanne, kun olitte kovin ystävällinen ja kävitte luonani Medical Centerissä viime vuoden kesäkuussa ja se mielenkiinto, jota Te ja Yhdysvaltain kansa olette monissa tilaisuuksissa osoittaneet maatamme ja lähinaapuriamme Suomea kohtaan, antaa minulle mahdollisuuden lähestyä Teitä aiheena Venäjän nykyinen asenne Suomea kohtaan, mikä aiheuttaa meissä syvää huolestumista.
Jokainen uhka Suomen koskemattomuutta ja riippumattomuutta kohtaan luo väistämättä hyvin vakavan tilanteen Euroopan pohjoisimpaan osaan. Sitä maassamme tarkastellaan aivan perustuvaa laatua olevalla ja pahaaenteilevällä tärkeydellä. Korostaisin, että Suomen ja Venäjän kesken on voimassa hyökkäämättömyyssopimus ja mitä Ahvenanmaan saariin tulee, niiden nykyinen asema on taattu kansainvälisellä sopimuksella, ja mikä tahansa näitä Suomen saaria koskeekin, olemme pääkaupunkimme läheisyyden sijainnin ja muista syistä pitäneet niitä erityisen tärkeinä Ruotsille.
Asetamme Teihin toivomme rauhan ja oikeudenmukaisuuden luotettavana edistäjänä. Voitteko nähdä mahdollisuuden käyttää vaikutusvaltaanne Moskovassa kaikkien Suomeen kohdistuvien mahdollisten hyökkäysluontoisten yritysten torjumiseksi?
Tämä henkilökohtainen viestini on luonnollisesti tehty isäni, Kuninkaan, täydellä suostumuksella ja samaten Ruotsin hallituksen täysin siitä tietäen. Luotan siihen, että ymmärrätte tämän Teille henkilökohtaisesti tehdyn vetoomuksen tällä vakavan kansallisen huolen hetkellä.

Gustaf Adolf


Lähde: Foreign relations of the United States. Diplomatic papers. 1939. Volume I. General. (CONCERN OF THE UNITED STATES OVER SOVIET DEMANDS ON FINLAND AND THE OUTBREAK OF THE WINTER WAR). Department of State 1956, publ. 6242. (University of Wisconsin Digital Collections)

Edellinen (9. lokak.) | Suomi suurvaltapolitiikassa | Seuraava (sama päivä).