In English.

Yhdysvaltain asiainhoitaja (Johnson)Yhdistyneissä Kuningaskunnissa ulkoministerilleen
[ote]
 
 
Lontoo, 4. tammikuuta 1940—8 ip.
[Vastaanotettu 4. tammikuuta—6:15 ap.]

26. Ulkoministerille ja apulaisulkoministerille. Minulla oli tänään iltapäivälla keskustelu lordi Halifaxin [ulkoministeri] kanssa. Hän viittasi tietoihin, jotka hän sanoi lordi Lothianin [Englannin lähettiläs Yhdysvalloissa] viestittäneen ulkoministeriöömme koskien Englannin ja Ranskan kääntymistä Ruotsin ja Norjan puoleen Suomen apua koskien. Ruotsin lähettiläs toimitti Ruotsin vastauksen tänä aamuna ja oli ilmaissut hallituksensa halukkuuden edesauttaa kaikin tavoin tarpeellisen materiaalin toimittamista sekä Isosta Britanniasta että Ranskasta Ruotsin läpi Suomeen. Ruotsin hallitus ei kuitenkaan ole valmis sallimaan ulkomaisten joukkojen kulkua Ruotsin läpi Suomen joukkoihin liittymistä varten. Ruotsin lähettiläs myös ilmoitti lordi Halifaxille, että hänen hallituksensa ei anna vastausta englantilais-ranskalaisesta avuntarjouksesta, joka koskee tilannetta, jossa Ruotsir joutuisi vaikeuksiin myötävaikuttaessaan liittoutuneiden Suomen apuun. Ruotsin näkemys on, että he mieluiten nyt välttäisivät kaikenlaisen keskustelun liittoutuneiden avusta. Lordi Halifax ei kritisoi tätä asennetta. Apu Suomelle kulkee samoja "puuttumattomuuspolitiikan" linjoja pitkin kuin Espanjan sisällissodassa. Britit aikovat lähettää kaiken minkä voivat ja ovat juuri päättäneet hyväksyä Suomen pyynnön 20 000 000 kiväärinpatruunan toimittamisesta. Tämä kyllä leikkaa Britannian ja Ranskan osuutta, mutta lordi Halifax sanoo, että he ovat päättäneet, että on parempi lähettää nämä ampumatarvikkeet sinne, missä niitä tarvitaan kuin pitää ne varastossa Ranskassa, missä ei nyt käydä mitään taisteluja. Ranskassa käytävä keskustelu, josta lehdistö raportoi avoimesti, mahdollisuudesta lähettää 10 000 alppijääkäriä taistelemaan Suomen armeijan rinnalla, saa lordi Halifaxin mielestä alkunsa poliittisista lähtökohdista sekä antikommunististen ryhmien painostuksesta. Nyt ei joka tapauksessa voi olla minkäänlaista kysymystä hankkeen toteuttamisesta Ruotsin hallituksen ilmaiseman kannanoton valossa. Tämän päivän lehdissä on näyttäviä kertomuksia Saksan suorista uhkauksista Ruotsia vastaan, jos se on millään tavalla yhteistoiminnassa liittoutuneitten valtojen kanssa avun tuomiseksi Suomeen. Ruotsin lähettiläs kertoi kuitenkin lordi Halifaxille, että hänellä ei ole mitään virallista vahvistusta mistään Saksan tai Venäjän painostuksesta Ruotsia kohtaan.
Täällä ei ole mitään aikomusta julistaa sotaa Venäjälle ja lordi Halifax sanoi, että se on myös Ranskan hallituksen näkemys, vaikka monet antikommunistiset ainekset saattavatkin puhua sen puolesta.
Sininen kirja Englannin, Ranskan ja Venäjän neuvotteluista aiotaan julkaista ensi viikolla. Siinä tuodaan esille neuvottelujen katkeamisen koko historia.
— — —

Johnson


Lähde: Foreign relations of the United States. Diplomatic papers. 1940. Volume I. General. (ACTIVITIES OF THE SOVIET UNION IN  E A S T E R N  EUROPE, AND SOVIET RELATIONS WITH THE BELLIGERENT POWERS). Department of State, Historical Division, Bureau of Public Affairs, 1959. (University of Wisconsin Digital Collections)

Edellinen (2. tammik.) | Suomi suurvaltapolitiikassa | Seuraava (30. tammik.).