In English.

USA:n suurlähettiläs Neuvostoliitossa (Steinhardt) ulkoministerilleen
 
 
Moskova, 28. helmik. 1940—7 ip.
[vastaanotettu 7:13 ip.]

220. Lounaalla, jonka Molotov tarjosi kunniakseni tänään, minulla oli tilaisuus keskustella hänen kanssaan varsin pitkään ja epätavallisen intiimisti lukuisista jankohtaisista asioista. Keskustelun perusteella sain sen selvän vaikutelman, että neuvostohallitus ei ole vielä valmis neuvottelun perusteella tapahtuvaan rauhaan Suomen kanssa vaan on päinvastoin päättänyt yrittää Viipurin valtaamisen jälkeen jatkaa kohti Helsinkiä. Jos tämä yritys epäonnistuu järkevän ajan kuluessa, neuvostohallitus voi harkita neuvoteltavaa rauhaa, mutta epäilen, ettei se tule tekemään niin ennen kuin asia on testattu. Sain samalla sen vaikutelman, että neuvostohallitus pitää Suomen tai Iso-Britannian virallista mukaantuloa Suomen ja Neuvostoliiton konfliktiin epätodennäköisenä, vaikka ei mahdottomana. Sähkösanomaani n:o 219, 28. helmikuuta, klo 6 ip. liittyen Molotov toi melko selvästi ilmi neuvostohallituksen selkeän tietoisuuden Ruotsin itsekkäistä eduista Suomen ja Neuvostoliiton konfliktin varhaisessa ratkaisussa.
Japania koskien Molotovin huomautukset toivat esille, että huolimatta nykyisistä kauppa- ja rajasopimuksista neuvostohallitus pitää maata omana niinkuin myös USA:n vihollisena, minkä välihuomautuksena hän huomautti, että hän ei olisi yllättynyt, jos Amerikan laivasto ja puna-armeija jonakin päivänä toimisivat yhteistyössä kukistamassa yhteistä vihollista.
Molotov lausui, että neuvostohallitus ei ole suuremmin kiinnostunut kehityksestä Mustan meren alueella eikä se odota vihollisuuksia siellä Ransakan, Iso-Britannian tai Turkin kesken. (Katso viestini n:o 209 viimeinen kappale, 24. helmikuuta 4 ip.)
Suhteissa USA:an Molotovin huomautuksista voi selkeästi päätellä, että neuvostohallitus on kirpeän tietoinen nykyisestä neuvostovastaisesta mielialasta Yhdysvalloissa ja on siitä sekä kiusaantunut että tuntee sen häiritseväksi. Samaan aikaan Molotov totesi kuitenkin selvästi, että neuvostohallitus haluaa keventää tästä johtuvaa jännitystä Neuvostoliiton-Amerikan suhteille.
Yhteenvetona aistin, että Molotov halusi jättää minulle sen tunteen, että yleisesti neuvostohallitus ei koe häiriöksi eikä ole tyytymätön mykyiseen tilanteeseensa ja että eräiden sisäisten hankaluuksien suhteen kevään koittaessa on odotettavissa parannusta, erityisesti elintarviketoimituksissa, kuljetuksissa jne.

Steinhardt


Lähde: Foreign relations of the United States. Diplomatic papers. 1940. Volume I. General. (ACTIVITIES OF THE SOVIET UNION IN  E A S T E R N  EUROPE, AND SOVIET RELATIONS WITH THE BELLIGERENT POWERS). Department of State, Historical Division, Bureau of Public Affairs, 1959. (University of Wisconsin Digital Collections)

Edellinen (8. helmik.) | Suomi suurvaltapolitiikassa | Seuraava (8. maalisk.).