In English.

USA:n Suomen lähettiläs (Schoenfeld) ulkoministerilleen
 
 
Grankulla (Helsinki), 8. maaliskuuta 1940—4 ip.
[Vastaanotettu 5:44 ip.]

133. Puhuin [Suomen] ulkoministerille sähkeenne n:o 81 hengessä 7. maaliskuuta. Hän esitti syvän arvostuksensa toimenpiteillenne, kun mainitsin, että mielipiteenne ilmaisu Moskovassa oli epäilemättä päätetty ennen kuin olitte voinut saada eilisen sähkösanomani n:o 132 eikä siksi ollut hänen eilisten pyyntöjensä aikaansaamia vaan oma-aloitteisiamme.
Tanner kertoi minulle, että sotilaallinen tilanne oli muuttumaton ja että Suomen hallitus on pyytänyt lisää englantilaisia pommikoneita, mitkä oli luvattukin, ja mitkä tekisivät, jos ne olisivat käytettävissä, Viipurin puolustuksen paljon helpommaksi.
Mainitsin huhusta, että neuvostohallitus on antanut ultimaatumin, johon se edellyttää vastausta ennen iltaa. Hän selitti, että tämän tarinan todennäköinen tausta on siinä, että venäläiset ovat uhanneet helmikuun 28:na lisätä vaatimuksiaan, jos jo tehtyjä ei hyväksytä maaliskuun 1:een mennessä. Suomen hallituksen pyynnöstä saada lisäaikaa venäläiset ovat kuitenkin luopuneet tästä vaatimuksesta.
Neuvotteluja on käyty koko ajan Ruotsin hallituksen avulla ja ne ovat tapahtuneet Ruotsin Moskovan lähetystön ja Neuvostoliiton Tukholman lähetystön kautta. Tiedustelin, pitikö se tieto paikkansa, että entinen presidentti Svinhufvud ja ministeri Paasikivi ovat Tukholmassa paraikaa. Tanner sanoi, että edellinen on luultavasti mennyt Saksaan, jossa häntä suuresti arvostetaan, ja jos asia on niin, hän liikkuu ilman mitään Suomen hallituksen puolelta saatua tehtävää. Mitä Paasikiveen tulee, ulkoministeri kertoi minulle luvattuani pitää asian äärimmäisen salaisena, että hän on nyt Moskovassa ja neuvotteluissa Molotovin kanssa. Kysyessäni häneltä neuvottelujen menestymisen näköaloista, Tanne vain viittasi tähän seikkaan.
Kysyin, ovatko venäläiset nykyisten neuvottelujen aikana mitenkään vihjanneet Tannerin itsensä ja sotamarsalkka Mannerheimin jatkamiseen Suomen poliittisessa maailmassa. Hän sanoi, että he eivät ole mitenkään viitanneet Suomen sisäpoliittisiin asioihin. Vastauksena kysymykseeni Neuvostoliiton näkemyksestä Terijoen hallituksen suhteesta nykyiseen tilanteeseen, Tanner sanoi hymyillen, että paljon tärkeämpiä persoonia kuin Kuusinen on likvidoitu asian niin vaatiessa.
Kysyin Tannerilta myös, ovatko saksalaiset painostaneet viime aikoina Suomea johonkin suuntaan, hän vastasi kieltävästi sanoen, että hän on juuri saanut SUomen Berliinin lähetystöltä raportin, joka koskee Sven Hedinin viimeisintä keskustelua Hitlerin kanssa. Leimaa-antava oli tämän Suomea koskeva haukkuminen sen väitetystä epäystävällisyydestä Saksaa kohtaan, joka ei siksi ole kiinnostunut koko maasta. Tanner sanoi, että Saksaa on kuitenkin koko ajan pidetty riittävänä takuuna. Ruotsalaisia koskien hän sanoi heidän suurena pelkonaan olleen liittoutuneiden kulku heidän maansa läpi ja tällä oli osuutensa heidän voimakkaassa aktiivisuudessaan saada aikaa nykyiset neuvottelut.

Schoenfeld


Lähde: Foreign relations of the United States. Diplomatic papers. 1940. Volume I. General. (ACTIVITIES OF THE SOVIET UNION IN  E A S T E R N  EUROPE, AND SOVIET RELATIONS WITH THE BELLIGERENT POWERS). Department of State, Historical Division, Bureau of Public Affairs, 1959. (University of Wisconsin Digital Collections)

Edellinen (28. helmikuuta) | Suomi suurvaltapolitiikassa | Seuraava (12. maaliskuuta).