In English.

USA:n lähettiläs Suomessa (Schoenfeld) ulkoministerilleen
 
 
Helsinki, 1. elokuuta 1940—10 ap.
[vastaanotettu 2:05 ip.]

340. Pääministeri kertoi minulle eilen, että vireillä olevassa rautatieliikennesopimuksessa Neuvostoliiton kanssa Suomen hallitus asettaa ehdoksi, että jokaisella Suomen rautatielinjoilla kulkevalla venäläisellä junalla on suomalainen kuljettaja ja konduktööri ja että junien saapumisesta on ilmoitettava 24 tuntia etukäteen eikä 24 tunnin sisällä ole kulussa kuin yksi juna. Lisäksi edellytetään, että kaikilla joukoilla, määriteltyyn kokonaismäärään sisältyen, ei ole aseita.

Ryti lisäsi, että Venäjän Suomen liikenteen erityistoimien suunnitelmassa alunperin ajateltiin vain kaupallista, tiettyihin satamiin aiottua liikennettä. Sotilaalliset suunnitelmat Hangon liikenteestä tulivat Neuvostoliiton puolelta ja vaikka Suomen hallitus ei sellaisia halua, se ei kuitenkaan, ottaen huomioon Ruotsin hiljattain Saksalle myöntämien palvelusten näkökulman, katsonut voivansa sellaisesta kieltäytyä. Koejuna, josta mainittiin sähkösanomassani n:o 327 heinäkuun 29. päivältä, oli lastattu pääosin kiskoilla ja linnoitusten rakennusmateriaalilla.

Schoenfeld


Lähde: Foreign relations of the United States. Diplomatic papers. 1940. Volume I. General. (ACTIVITIES OF THE SOVIET UNION IN  E A S T E R N  EUROPE, AND SOVIET RELATIONS WITH THE BELLIGERENT POWERS). Department of State, Historical Division, Bureau of Public Affairs, 1959. (University of Wisconsin Digital Collections)

Edellinen (July 29) | Suomi suurvaltapolitiikassa | Seuraava (Sept. 11).