In English.

Yhdysvaltain Suomen lähettiläs (Schoenfeld) ulkoministeriölleen
 
 
Helsinki, 11. syysk. 1940—keskipäivä
[Vastaanotettu 12. syysk.—8:40 ap.]

404. Minusta yhä enemmän alkaa näyttää siltä, että suomalaisten kannalta Saksan virallisessa asenteessa on tapahtunut selvä käänne parempaan maata kohtaan, joka on puolestaan tehnyt hienovaraisia mutta sitkeitä ponnisteluja viime kuukausina vijellen hyvää tahtoa Saksaa kohtaan. Vaikka saksalais-suomalaisen kauppa- ja maksusopimuksen solmimisen kesäkuun lopussa ei tarvitse merkitä muuta kuin sitä, että saksalaiset pyrkivät vahvistamaan kauppasuhteita minkä tahansa sellaisen maan kanssa, johon heillä on pääsy, eräilla aloilla heillä näyttävät osoittavan erityisen ystävällistä mielenkiintoa Suomen suuntaan. Todisteina Saksan asenteen paranemisesta on Saksan valtakunnan urheilujohtajan henkilökohtaisessa suojeluksessa tapahtunut Saksan joukkueen osallistuminen yleisurheilutapaamiseen täälä viime viikolla - yhdessä Ruotsin ja Suomen joukkueiden kanssa. Ulkoministeri kertoi minulle eilen, että tämän osallistuminen oli mahdollista Hitlerin päätettyä siitä henkilökohtaisesti. Uusi Saksan kaupallinen tiedotustoimisto on juuri avattu Helsingissä. Saksan yleisesikunta on esittänyt kutsun suomalaiselle sotilasvaltuuskunnalle, joka on hyväksynyt kutsun vierailla läntisillä taistelukentillä. Suomalaiset teollisuus- ja liike-elämän johtajat, jotka ovat vierailleet Saksassa kertovat yhteen ääneen erittäin joustavasta hengestä, millä heidät on vastaanotettu sekä virallisissa piireissä kuin myös tuoreilla kaupallisilla messuilla, ja vastavuoroisista saksalaisista liikemiesvaltuuskunnista erityisesti puunjalostuksen ja paperikaupan alalla. Mineraalien ja metalliteollisuuden aloilla näiden määrä kasvaa.

Kuulin ulkoministeriltä, että Suomen hallitus jakaa yllä kuvaamani vaikutelman. Hiljan Saksassa käyneet suomalaiset kertoivat, että lukuisat pienet yksityiskohdat kertovat merkittävästäsaksalaisten sympatiasta, minkä joskus katsotaan olevan mittana kasvavalle Venäjän politiikan vastustukselle Saksassa. Saksalaisten sellaisiin sympatiailmauksiin, minulle kerrottiin, suhtaudutaan varoen, koska Saksan virallista politiikkaa, joka on täysin riippuvainen Johtajasta, ei voi ennustaa.

Hallituksen ja liike-elämän johtajat tässä maassa ovat puolestaan tukahduttaneet ne saksalaisvastaiset tunteet, jotka olivat niin näkyviä viime elokuun venäläis-saksalaisen sopimuksen ja Venäjän hyökkäyksen jälkeen. He näyttävät palanneen yhteistyöpolitiikkaan saksalaisten kanssa, joskin toivoen samaan aikaan voivansa palauttaa vanhat läheiset suhteet britteihin, joista heidät nyt on irroitettu. Ei pidä elätellä epärealistista näkemystä tarpeesta harjoittaa Neuvostoliiton kanssa poliittisia, taloudellisia ja ns. kulttuurisuhteita, mutta nykyisissä olosuhteissa sanoisin, että on olemassa yhä kasvavaa toivoa siitä, minkä ei tarvitse olla perusteetonta, että Saksa saattaa päätyä siihen, että Suomen etuja ei uhrata venäläisille.

Schoenfeld


Lähde: Foreign relations of the United States. Diplomatic papers. 1940. Volume I. General. (ACTIVITIES OF THE SOVIET UNION IN  E A S T E R N  EUROPE, AND SOVIET RELATIONS WITH THE BELLIGERENT POWERS). Department of State, Historical Division, Bureau of Public Affairs, 1959. (University of Wisconsin Digital Collections)

Edellinen (1. elok.) | Suomi suurvaltapolitiikassa | Seuraava (25. syysk.).