Yhdysvaltain Suomen lähettiläs (Schoenfeld) ulkoministerilleen
 
 
Helsinki, 26. syysk. 1940—1 ip.
[Vastaanotettu 27. syysk.—1:52 ap.]

416. Sähkösanomani n:o 411, 24. syyskuuta. Ulkoasiainministeri kertoi minulle tänään, että ensimmäinen virallinen ehdotus Saksan hallituksen taholta Suomen ulkoministeriölle Saksan halusta kuljettaa joukkoja ja materiaalia pohjois-Norjaan Suomen alueen kautta saapui 32. syyskuuta. Se oli muotoiltu ystävällisesti mutta määrätietoisin ehdoin ja sittemmin on ilmennyt, että Saksan kuljetukset ovat jo lähteneet Saksan satamista suuntana suomalaiset satamat Pohjanlahdella. Noottien vaihto tapahtui 22. syyskuuta illalla ja vaikka ehtoja ei ole tarkennettu, ajatuksena on vain rajoitetun henkilö- ja materiaalimäärän kuljettaminen. Suomalaista rautatiekalustoa käytetään Suomen satamien ja Rovaniemen välillä, mistä lähtien saksalaiset käyttävät omaa motoroitua kuljetustaan ja polttoaineita.

Ulkoministeri on täysin selvillä eroavuuksista niiden järjestelyjen välillä, jotka koskevat venäläisten kuljetuksia Hangon vuokra-alueelle ja Saksalle sotaa käyvänä maana annettavaa apua. Hän odottaa tänään saavansa Britannian vastalauseen sen täkäläisen lähettilään kautta. Oli tämä asiantila kuinka vaikeasti nieltävä tahansa, Suomen hallituksen asema ei sallinut vastustaa Saksan vaatimuksia erityisesti Ruotsin ja Saksan kauttakulkusopimuksen luoman ennakkotapauksen vuoksi ja koska pohjoinen Suomi on Neuvostoliiton ja Saksan valvoman alueen ympäröimä, kuten vilkaisu karttaa osoittaa.

Ministeri pyysi minua selventämään asiaa Teille ja esittämään toivomuksen, että viimeisimmät asioiden kehittymiset eivät vaikuta epäsuotuisasti Yhdysvaltojen ystävälliseen mielenkiintoon Suomea kohtaa. Witting toi esille, että Neuvostoliitossa on ollut merkkejä ärtymyksestä Saksan-Suomen kauttakuljetussopimusta kohtaan ja hän laski tämän ärtymyksen syyks hiljattain uudelleen alkaneen kriittisten artikkelien julkaisemisen Suomen väitetyistä oloista neuvostolehdistössä.

Schoenfeld


Lähde: Foreign relations of the United States. Diplomatic papers. 1940. Volume I. General. (ACTIVITIES OF THE SOVIET UNION IN  E A S T E R N  EUROPE, AND SOVIET RELATIONS WITH THE BELLIGERENT POWERS). Department of State, Historical Division, Bureau of Public Affairs, 1959. (University of Wisconsin Digital Collections)

Edellinen (25. syysk.) | Suomi suurvaltapolitiikassa | Seuraava (9. lokak.).